Mustafa ÇAĞATAY

Darende’nin Ilıca beldesi nüfusuna kayıtlı “ Karamusalı“aşiretinden “berberler” namı unvanı ile anılan Ismail Hakkı Çağatay’ın  oğludur.

1932 Uşak  doğumlu olan Mustafa Çağatay tahsil hayatını Erkek Sanat Enstitüsü ile tamamlayıp iş hayatına atıldı.

İlk görevi Uşak Şeker Fabrikasında aldı,Daha sonra 1953 yılında  İstanbul Tamiş firmasının üstlendiği Darende şehir elektrik şebekesinde Montör olarak hizmet verdi.

Askerlik görevi sonrasında 1956 yılında Adana’ya gelerek,Akdeniz mensucat fabrikasında çalıştı.Hizmet yılları içinde,Mehmet Nuri Sabuncunun takdiren ilgi alanına girerek  “ Rahle-ı” tedrisatından feyz aldı.

Akdeniz fabrikasındaki 23 yıllık hizmet süresi içinde çeşitli kademelerde görev alıp  işletme müdürlüğü görevi ile 1979 yılında emekliye ayrıldı.

Emeklilik sonrasında sürdürdüğü ticari uğraşı içinde  Kölükler Şirketler gurubunun  Çukurova Bölge temsilciliği görevini devir alarak 2005 yılı sonuna kadar başarı ile devam ettirdi.

DASEV kurucu üyesi olarak hayata geçmesinde görev alarak idari müdürlük yaptı.

Mesleği ile yurt genelinde bir çok eğitim,kurs ve seminerlere katılarak pamuk eksperi yetkisini aldı.

İş hayatında ,araştırma,geliştirme ve teknik eğitime özel önem vererek çok sayıda kaliteli,kariyer sahibi elaman yetiştirmeye Muaffak oldu.

1983’de İçinde Merhum Mehmet Nuri Sabuncu’nun hayat hikayesinin de yer aldığı “ Çukurova’da Pamuk” başlıklı eseri,Adana Haber ve diğer yerel gazetelerin bir ay süre ile tefrika  haberi oldu.

Çukurova Üniversitesi Tekstil mühendisliği Bölümü’nün 23-25 Eylül 1999’da düzenlediği “ l.Ulusal Çukurova Tekstil Kongresi-ÜÇTEK-de “Tarihi Gelişimi ile Tekstil tarihi ve Türkiye” konulu bilimsel tebliğ  sundu.

“Türkmenistan gezi Notları” başlıklı yazı dizisi yerel basında yayınlandı değer buldu.

Basın ile tanışmaya 1962 yıllarında “ Özlük Sanat ve edebiyat Dergisi” ile Adana’da başladı.

Adana,Malatya, Darende ve Beş belde basınında 300 yakın yazı ve makalesi yayınlandı.

Tarih ve Edebiyata olan merakı ile Darende’nin Hititlere kadar uzanan tarihi geçmişinde  çok önemli  safhalara ve renkli görüntülerine sahip oldu.

Mustafa Çağatay “ Beş belde efsanesi” dışında tarihi,Sosyo-ekonomik ve kültür hayatının yeterince tanıtılmadığının tespitini yaptı.

Beş belde’nin zamanla sahip olduğu üstün değer ve güzelliklerinin,ortak çalışma ile gün ışığına çıkacağı ile hak ettiği yeri alacağının ümit ve iddiasını taşıyor.

Darendeli Çavuşoğlu ailesinden evli olan Çağatay dört çocuk sahibidir.Evlatlarına yüksek tahsil imkanı sağlayarak mesleki kariyerlerini tamamlattırmıştır.

Darendeli olmanın güzel bir duygu olduğunu ifade eden Mustafa Çağatay Hemşerileri arasında ayrı bir saygıya ve sevgiye muhatap olduğu

Kadar mesleki alanda da dürüst ilkeleri ile isim ve unvan bırakmıştır.

HİLMİ  KEYHIDIR