H.Ali HIRADAĞI

Darende’nin Sandıkkaya Mahallesi sakinlerinden merhum Bekçi başı Ömer Osman Özpürçüklü’nün beş erkek evladından birisi olan, Hacı Ali Hıradağı 1932 Darende doğumludur.

İlk okul tahsiline Nadir ilk okulunda başladı, Cumhuriyet ilk okulundan mezun oldu.

İlk okul tahsilinden sonra çalışma hayatına yönelen Hacı Ali Hıradağı 1948 yılında babası ile birlikte  Ceyhan ilçesine geldi ilk görevi ve kazancı hemşerisi Ömer Elitaş lokantasında elde etti.

Askerlik çağına kadar lokanta sektöründe hizmet sürdüren Hacı Ali Hıradagı 1955 yılında tamamladığı vatani görevinden sonra tekrar Ceyhan ilçesine dönerek, Aile yakını ile seyyar manifatura ticaretine başladı.

iki yıl  eniştesi Emin Elitaş  ile birlikte  Ceyhan da devam ettirdiği seyyar manifatura ticaretinden ayrılarak 1957 yılında Adana’ya gelen Hacı Ali Hıradağı, Hamit Güzeldağ, Hacı Güzeldağı ve  Kasım Sivaslıoğlu ortaklığındaki manifatura mağazasında tezgahtarlık görevi aldı.

Gelişen ve  aranan  ihtiyaçlar nedeniyle Güzeldağ ailesi ile Kasım Sivaslıoğlunun  ortaklığında Dayanıklı tüketim malları ticaretine yönelen Hıradağı ilk iş yerini Cemal Gürsel Caddesi üzerinde açarak değişik ürünlerin bölge bayiliklerini aldı.

Soy ismini babasının rızası ile  1972 yılında değiştirip  HIRADAĞI  olarak anılıp söylenmeye başlandı.

Genç kuşakların  ticari hüviyete erişmesi ile birlikte  şirket ortaklığından ayrılarak münferit iş arayışına giren Hacı Ali Hıradağı yaptığı piyasa araştırması ile 1975 yılında Şakir Paşa mahallesine açtığı iş yerinde ilkel yöntemle plastik üretimine başladı.

Hedefini, Hizmetini, Dürüstlüğünü ve Darende kimliğini  kendine sermaye edinen Hacı Ali Hıradağı OĞULLARINI kendi ekseni etrafında yetişip iş sahibi olmalarına ayrı bir özen gösterdi. Elde ettiği başarı ile HAK PİLASTİK  firmasını kurarak bugünkü konumunun ve sektördeki saygınlığın sahibi oldu.

Sektörleşen firmasında denetim ve gözetim görevini üstlenen Hacı Ali Hıradağı;

Geldiği noktalarda aile büyüklerini, akrabalarını, kendisine yardım eli uzatanları ve hemşerilerini unutmayan ve devamlı  manevi bağ ile yad eden bir örnek alışkanlığın sahibidir,

Hemşerilerine ve Darende kimliğine örnek denecek bir konumda bağlı olan Hacı Ali Hıradağı ,Darende’deki Baba ocağının tütmesi ve muhafazası için insani ve manevi gücünü gündemde tutan ve çevresine örnek olan bir alışkanlığın sahibidir.

Adana’da bulunan iş yeri ve evi ile Tekir yaylasında bulunan hane bahçesini Darende’deki baba ocağı ile eş değerde tutarak ziyaret ve imarından taviz vermeyen Hıradağı geçmiş ile gelecek arasında köprü kuran örnek bir aile büyüğüdür.

Bulunduğu toplum içinde  ve Darende adına tertip ve tanzim edilen sosyal, kültürel ticari ,siyasi, Dini ve geleneksel etkinliklerin tamamında ayırım ve fark gözetmeksizin  gücü ve zamanı nispetinde yer alan Hıradağı  eli kesesine yakın olan örnek bir hayır sever sahibidir.

Ağzından orucu, Lisanından duası, gönlünden muhabbeti, Cebinden şekeri, Alışkanlığından yürümesi, fiiliyatından ise hareketliliği, masasında gazeteleri, Duvarlarında resimleri  eksik olmayan Hıradağı, Misalli ifade ve anlatımı ile  dostlukların oluşmasına, cemaatin çoğalmasına yuvaların kurulmasına ,hafızların yetişmesine, hemşerilerin itibar görmesine, bağ ve bahçelerin oluşmasına merak ve  gönlünü açan bir yapının sahibidir,

Düşündüğünü söyleyen, kindarlığı sevmeyen, kızdığı zaman “ Allah Mustahakını versin,” diyen,çok fazla kızdığı zaman ise,” tamam ,tamam, tamam  baba…”diye yön çeviren alışkanlığın sahibidir.

Bulunduğu noktada ziyaretlerine eli boş gitmeyen bilhassa Darende ziyaretlerinde özel liste tespiti ile ikram sunan hıradağı, Hac ve umre dönüşünde gönül almanın örnek ve usta takipçisidir.

Evliliğini Darende’nin saygın ailelerinden merhum Feyzullah Öğe Efendi’nin kızı Zübeyde hanım ile yapan Hacı Ali Hıradağı, mutlu ve huzurlu bir yuvanın sahibidir.

Cemiyet ve toplumda yaptığı serbest konuşmalarını  hanımefendisinin olduğu ortamda tenkide ve tembihata uğramamak için ölçülü yapmanın  alışkanlığına sahip olmuştur.

Çeşitli mekanlarda  aile kimliğine yazılı ;

“ Ey ehli iman, Bir yerine iki üç iç  kanarsın,

Zübeyde hanım ile Hacı Ali Hıradağını

Bir Fatiha ile anarsın “hayrat çeşmeleri olan Hıradağı kendi mezarını da ölmeden önce yaptıran ve mezar taşına :

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM.

Her şey fani Allah Baki,

Dur yolcu  öyle okumadan geçme taşımı,

Çok hatalar işledim günah sardı başımı,

Akibet ölüm erişti, yere serdi naşımı,

Rabbime Yal var bir Fatiha sun,

Sakın sormayın yaşımı,

Ey Ehli iman seksen beş senelik,

Ömürde ne çabuk  geçiyor ,

Hak plastik Hacı Ali Hıradağı  işte burada yatıyor.

Kitabesini yazdıran sayılır insanlardan biridir

Davetlere iştirak etmeyi, Acıları ve tatlıları paylaşmayı ise kendisine  insani görev sayan Hıradağı Bir damat ve Mehmet Akif-Veysel Karani-İmam Gazali ve Raziye Uçar isminde dört evlat sahibidir,.

DASEV’İN kurucu üyesidir.

 

Hilmi Keyhıdır