Abdullah ZAİMOĞLU

Darende Kılıçbağı Mahallesi Sakinlerinden Merhum Cafer Zaimoğlu ile Döne Hanımefendinin beş erkek evladından birisi olan Abdullah Zaimoğlu 1932 Darende doğumludur.

İlk okul’a 1939 yılında Beybağı Mahallesinde başladı. ailenin Kadirli’ye nakletmesi ile Kadirli Cumhuriyet İlk okulundan mezun oldu.

ilk okul tahsilinden sonra Amcasının isteği ile ticarete atılan Abdullah Zaimoğlu, askerlik çağına kadar geliştirdiği ticaretine, askerlik dönüşü de devam ederek 1967 yılına kadar Kadirli’de kaldı.

Adana’ya nakletmesinden sonra ticari uğraşısını toptan gıda sektöründen, Manifatura ve  Otelcilik alanına yönelten Zaimoğlu isim ve unvanını saygınlaştırarak sayılır firmalar arasında yer aldı.

Küçük saat civarında işletmeye açtığı  Sıkala alış veriş merkezi. Zaimoğlu Oteli ve Zaimoğlu  Manifatura  ile birlikte  Zirve Park Restoran’ı Adananın ilk modern iş ve hizmet merkezleri olarak kayıtlara geçirdi..

Ticari faaliyetlerinin gelişmesi ile birlikte Ata Yurdu Darende’ye ilgisini artıran Zaimoğlu İlçenin sosyal, Kültürel, İnsani, İslami ve sportif faaliyetlerine katkılar sağlayarak, Aile geçmişini günümüzde  ve gelecek tarihlerde yaşatmaya ve saygınlaştırmaya Muaffak oldu.

Darende merkez camisini ailesi adına  yaptırıp iki lojman ile birlikte Diyanete devir teslim yaptıktan sonra, camiin yıllık giderlerini de üstlendi.

Kılıçbağı Mahalle camii ve imam evi ile birlikte bir çeşme yaptırdı. Aileleri adına yaptırılmış olan ve Üzerlerinde “ Abu hayat Akar buradan sakın başka su içme ,Sıdıka Hatunun hayratına yapılmıştır bu çeşme. Ricam budur senden gardaş bir Fatiha okumadan geçme” yazılı çeşmesi İLE ,

“Zaim Zade Tahir Bu fani evinden Göçtü ahır. Yarap Rahmetinle Yargıla anı. Katında olsun Aziz Musafir, Ruhuna Fatiha” yazılı çeşmelerin bakım ve onarımını da kontrolüne aldı.

Doğup büyüdüğü ve aile namı unvanlarını taşıyan hane bahçenin korunup muhafaza edilmesi için çeşitli yöntemler geliştirip devreye sokan Abdullah Zaimoğlu her yıl sılai rahim yapma alışkanlığındadır.

Görsel ve yazılı basın ile piyasa durumunu, günün belli saatlerinde takip etme alışkanlığı içinde  olan Zaimoğlu;

Güvenilir elamanlarla çalışmasına rağmen Aile geleneğinden gelen prensip ile Ticarethanesinde gözetim, denetim ve faaliyetleri yakinen takip etmenin prensibi içindedir.

Hizmet sektöründe aile unvanını marka yapmaya Muaffak olduğu kadar, Hobisi olan Narenciye  ve bahçecilik sahasında da  çeşit ve kalitenin takip ve yetiştiricisi olmuştur.

Dost Akraba ve hemşerilerinin acılarını ve tatlılarını paylaşmak için zaman, uğraşı ve maddi sorunları bir taraf edip manevi değerleri gündeme taşıma  incelik ve nezaketinde olan Abdullah Zaimoğlu;

Ticari çevrelerde itibar ve güvenirliğini, İslami sahada sahavetini, Toplum içinde saygınlığını ,cemiyet ve cemaat içinde ise mütevaziliğini koruyan engin gönlün sahibidir.

Misafirlerini Bürosunda, Müşterilerini kapı girişinde, denetimini masasında yapan Zaimoğlu, Amir, Memur ve görevlilere “ Beyefendi”; Dost ve ahbaplarına “ Emmioğlu” hanımlara “ Kardeş ve Hanım Bacı” Tenkit ve memnuniyetsizliği karşısında ise  ” Aferin “ ifadelerini kullanmanın  alışkanlığı içindedir.

Darende adına tertip edilen gün ve gecelerde hizmet sektörünü elamanları ile birlikte tereddütsüz ve mutlulukla  hizmete sokmaktan son derece mutlu olan Zaimoğlu’nun hobileri arasında: İsrafa Karşılık,

Umre ziyareti ile kaplıca arayışı önemli yer tutar.

Evliliğini Darende’nin saygın ailelerinden Merhum Hacı Mehmet Pilavcıoğlunun  kızı Naime Hanımefendi ile 1954 yılında  yapan Abdullah Zaimoğlu iki damat ile  Fatih-Cafer Tayyar ve Murat isminde üç evlat sahibidir.

Bulunduğu ortamda Nezaket kurallarının tatbik edilmesine oldukça önem veren Abdullah Zaimoğlu, Örnek bir Darendeli, Örnek bir Ticaret sahibi, Örnek bir Hemşeri ve Örnek bir Aile reisi olarak isim yapmış takdir toplamış saygın Darendeliler arasındadır.

Hayat arkadaşının2009 yılında vefatından sonra ölçülü hal ve harekete devam eden Abdullah Zaimoğlu DASEV kurucu üyesidir.

Hilmi Keyhıdır