AB bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla, “Çukurova’da AB çalışmalarına yönelik kapasitenin güçlendirilme projesi” tanıtıldı

AB BAKANI ÖMER ÇELİK’İN KATILIMIYLA, “ÇUKUROVA’DA AB ÇALIŞMALARINA YÖNELİK KAPASİTENİN GÜÇLENDİRİLME PROJESİ” TANITILDI

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı’nın öncülüğünde, Adana Valiliği, Yüreğir Belediyesi ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğiyle organize edilen “Çukurova’da AB Çalışmalarına Yönelik Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi” AB Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla tanıtıldı.

Sheraton Oteli’nde düzenlenen toplantıya AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Vali Mahmut Demirtaş, Osmaniye Valisi Kerem Al, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, oda başkanları, DASEV Başkanı M.Nevzat Buyurgan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Mahmut Demirtaş, “Çukurova’da Avrupa Birliği projeleriyle ilgili farkındalık yaratmak, Avrupa Birliği fonlarından etkin yararlanmak ve üyelik sürecine olumlu katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Çukurova Projelere Hazırlanıyor” etkinliğine hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Avrupa Birliği, ekonomik ve politik bir birlik olmanın yanı sıra eğitim, araştırma-geliştirme çalışmaları ve kültürel entegrasyona oldukça önem vermekte olduğunu ifade eden Vali Demirtaş, “Avrupa Birliği Projeleri de; kültürler arası bütünleşmeyi ve işbirliğini geliştirmek, adalet, özgürlük, çevre ve ortak pazar gibi birliğin vazgeçilmez ilkelerine hizmet etmektedir. Çukurova’mızın kalkınmasına, insanımızın istihdamına, toplumsal faydaya yönelik projeler üretilmesine imkân sağlayacak seminerler, konferanslar ve toplantılar yapılması planlanmaktadır. “Çukurova Projelere Hazırlanıyor” etkinliğinde bu düşüncenin temel alındığı bir dizi etkinliğin ilk aşamasıdır. Bu etkinliklerle hedeflerimizi şöyle sıralayabiliriz; Proje hazırlamanın önemini vurgulamak, projelerle bölgemizin, tarihi ve turistik güzelliklerini ortaya çıkarmak, sanayi ve ticari faaliyetlerin gelişimini hızlandırmak, kurumların kendi alanlarında proje üretmesi desteklemek, KOBİ’lerin ve özel sektör temsilcilerinin bilgi düzeylerin arttırmak ve Hazırlanan projelerle Avrupa Birliği fonlarından daha etkin bir şekilde yararlanılmasını sağlamaktır” dedi.

Vali Demirtaş, bu doğrultuda bölgenin ve ülkenin değerlerini dünyanın her yerinde tanıtmaya, AB kaynaklarını bölgeye getirmeye ve bu kaynakların etkili ve verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar yapmakta olduklarını söyledi.

Adana Valiliği olarak, proje kültürünü yaygınlaştırmak ve güçlendirmek için yoğun çaba sarf etmekte olduklarına vurgu yapan Vali Demirtaş, “Avrupa Birliği ile müşterek yürütülen çalışmaların sağlıklı bir biçimde yapılması amacıyla, Valiliğimiz bünyesinde Avrupa Birliği Ofisimiz bulunmaktadır. Bu ofisimizle, proje döngüsü eğitimleri verilmekte, kurumlara proje başvurularında danışmanlık yapılmaktadır. Ayrıca, Avrupa Birliği hibe programlarının tanıtımı ve duyurusu yapılmakta, uluslararası kuruluşlar ile işbirliğinde çalışmalar yürütülmektedir. 2002-2016 yılları arasında “AB Mali Yardımları” kapsamında ilimizde toplam 848 projeye, yaklaşık 51,5 milyon Euro değerinde kaynak aktarılmıştır. Bu etkinlik, bölgemize Avrupa Birliği konusunda farklı bir ivme kazandıracaktır. Toplumsal yaşantımızı kolaylaştıracak ve bölgemizi tanıtacak, ülke ve bölge kalkınmasına destek sağlayacak her türlü projeyi takip edeceğiz. “Çukurova Projelere Hazırlanıyor” programı kapsamında projelere verdiği desteklerinden dolayı Avrupa Birliği Bakanımız Sayın Ömer Çelik’e şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca bu etkinliğe katkı sağlayan başta Avrupa Birliği Bakanlığımız olmak üzere; Yüreğir Belediye Başkanlığına, Sanayi Odası Başkanlığına ve Çukurova Kalkınma Ajansına teşekkür ederim. “Çukurova Projelere Hazırlanıyor” etkinliğinin bölgemiz ve insanımız için hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm katılımcılar sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise yaptığı konuşmada, projelerin Mersin, Osmaniye ve Adana’yı kapsayan Çukurova havzası temelli yürütüldüğünü aktardı.

AB ile ilişkilere milli çıkarlara göre baktıklarını anlatan AB Bakanı Çelik, Türkiye’yi ileriye taşıyan pek çok işe imza attıklarını ifade etti.

Bilgi toplumuna dönüşmüş, küresel ölçekte rekabet gücü yüksek, güçlü Türkiye’yi hedeflediklerini vurgulayan AB Bakanı Çelik, mali yardım dönemi çerçevesinde AB bütçesinden Türkiye’ye 4.8 milyar euroluk pay tahsis edildiğini ve demokrasi, insan hakları eğitimleri, engelli vatandaşların toplumla entegrasyonu, kadına şiddetle mücadele, sivil toplum kuruluşlarının güçlendirilmesi, atık depolama gibi projelerde bu paranın harcanacağını ifade etti.

AB Bakanı Çelik, AB fonlarından yerelde daha çok faydalanılması gerektiğinin altını çizerek, vatandaşlardan ve kurumlardan daha çok proje beklediklerini anlattı.

2002-2016 yılları arasında 84 hibe programı ve 3 bin 741 projeye 481 milyon euro destek sağladıklarını da anlatan AB Bakanı Çelik, tüm kararlarda vatandaşların kendisi hakkında söz söylenen nesne değil, kendi kaderi hakkında söz söyleyen özne haline geldiğini söyledi.

AB Bakanı Çelik, AB’ye katılım sürecinde de merkezi kadar yerelde faaliyet gösteren kurumlarla bu çalışmayı yoğunlaştıracaklarını açıklayarak, en önemlisinin de kapasite artırma çalışmaları olduğuna dikkat çekti.

Kurumların kapasitesinin arttıkça ülkenin daha çok değer üreteceğini ve ekonomik çıktı sağlayacağını bildiren AB Bakanı Çelik, çalışmaların yerelde valilikler kanalıyla sürdürüldüğünü söyledi.

AB Bakanı Çelik, sivil toplumun öneminin büyük olduğunun da altını çizerek, “Sivil toplumun kapasitesinin artması demek, devlet hayatındaki gücünün artması demektir. Sivil toplumdan kopuk bir devlet hayatı olmaz. Demokratik bir devlette, sivil toplum devlet hayatının eşit paydaşıdır. Gözümüz, kulağımız olmalıdır. Bazı ülkelerde devlet ekonomide çok güçlüdür. Ordusu, bir takım şirketleri çok güçlüdür, fakat sivil toplum güçlü değilse, özel sektör güçlü değilse, büyüme sağlıklı değildir; devletin büyümesi de obezitedir, sağlıksızdır” şeklinde konuştu.

2014-2020 yılları arasında kullanılmak üzere oluşturulan 190 milyon euroluk fonun sivil toplumun kapasite artırımı ve diyalogunun güçlendirilmesi için harcanacağını söyleyen AB Bakanı Çelik, Türkiye ve AB arasındaki sivil toplum diyalog programı kapsamında 2008 yılından bu yana 350’nin üzerinde projeye 42.5 milyon euro hibe desteği sağlandığını ve bu olayın toplumların birbirini yakından tanıması açısından önemli olduğunu ifade etti.

AB Bakanı Çelik, yurt dışında Türkiye’ye karşı islamafobi ve antisemitik bir takım çevrelerin ırkçı ve yabancı düşmanı kampanyalar içerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye’nin daha doğru anlatılması için sivil topluma daha çok önem vermeleri gerektiğini belirten AB Bakanı Çelik “Türkiye büyüdükçe, güçlendikçe, hasımlarımızın Türkiye’ye karşı propaganda süreci de artmaktadır. Bunun karşısında Türkiye’nin karşı propaganda yapan kesimlerinin de bu söylemlere teslim olması büyük tehlikedir. Türkiye’nin bunlar karşısında içe kapanması, dünyadan kopması daha tehlikelidir. Herhangi bir teslimiyetçilik veya reddiyetçilik arasında seçim yapmak zorunda değiliz. Türkiye’yi bu 2 yana savurmaya çalışan yaklaşımlarda Türkiye’nin kendi milli çıkarlarını gözeten, dünyayla sağlıklı bir diyalog içerisinde olan, sivil toplumdan güç alan, dünyadaki rekabette nitelikli bir şekilde kendi tavrını koyan ve G20 içerisinde, OECD içerisinde, AB içerisinde ve diğer tüm platformlarda gücünü daha çok hissettiren bir ülke olması için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Toplantı daha sonra sunumlarla devam etti.

DSC_0397

 

Paylaş