TOPLANTI TUTANAĞI
DASEV Darendeliler Kültür Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın 2015 Yılı Olağan Mütevelli Heyet Toplantısı 28.02.2016 tarihinde, Pazar günü saat 09.00’da, ZAİMOĞLU PARK ZİRVE Toplantı Salonunda yapılmıştır.
Toplantı sunuculuğunu Hamit Şentürk yaptı.Toplantı gündemini okudu.
Toplantının birinci bölümünde konuklara kahvaltı ikramında bulunuldu. Toplantıya;
Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, BTÜ Rektörü Aykut Gül, Vali yardımcıları Durmuş Gencer, Ahmet Beyoğlu ve Cengiz Horozoğlu, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Darende Kaymakamı Ali Türk ve Adana İlçe Kaymakamları, Adana İl Müftüsü Arif Gökce ve İlçe Müftüleri, Vakıflar Adana Bölge Müdür yardımcısı, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Coşar, Banka Müdürleri, Çevre ve Şehircilik Müdürü Ahmet Kırılmaz, Adana Kızılay Başkanı Ramazan Saygılı, Ak Parti İl Başkan Yardımcısı M.Ali Özmansur ve Hasan Dönmez, Yumurtalık Ak Parti İlçe Başkanı Sami Karnas, ASKON Başkanı Recep Çalışkan, MÜSİAD Başkanı Suat Yahşi, KOSGEB Adana Şube Müdürü, İmam Hatipliler Derneği Başkanı İmam Gazali Hıradağı, Bursa Darendeliler Dernek Başkanı Ali Bozkurt, Adana Sağlık İl Müdürlüğü sağlık ekibi, Adana’daki Darendeliler dernek başkanları Fikri Kavlak, Mehmet Kalaycık, Osman Çokyaşar, Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı, Ahmet Kurdoğlu, Mehmet Gültekin, DASEV kurucuları, DASEV Kadın ve Gençlik Kolları, Misafirler ve basın mensupları katıldı.
Toplantının birinci bölümü, Vakıf Başkanı M. Nevzat Buyurgan’ın açılış konuşması ile saat 09.00’da başladı.
Başkan Buyurgan konuşmasında, konuklara hoş geldiniz dedikten sonra özet olarak DASEV’in faaliyetlerini anlattı ve “Vakfın hedeflerinden bahsetti. DASEV’e Bakanlar Kurulu Kararı ile vergi muafiyeti tanınması ve DASEV Adana Konağı sosyal tesisleri için arsa temini hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanımızın,
Milletvekillerimizin, Adana Valimiz ve Adana Defterdarlığımızın yardım ve desteğini bekliyoruz” dedi.
Toplantının bu bölümünde DASEV’in, Sağlık Bakanlığı Adana İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği halinde düzenlediği “ORGAN BAĞIŞ KAMPANYASI ETKİNLİĞİ” yapıldı.
Sağlık Bakanlığı Adana Sağlık İl Müdürlüğü adına Dr. Nezahat Bingöl, organ bağışı konusunun tıbbi yönünü, Adana İl Müftüsü Arif Gökçe de organ bağışının dini yönünü tafsilatlı olarak açıkladılar. Sayın Arif Gökçe, kendinin de organ bağışında bulunduğunu belirterek dini yönden hiç bir sakıncası olmadığını ifade etti.
Toplantı sonunda çok sayıda Vakıf kurucusu ve konuklar organ bağışında bulundular ve bağış yapanlara organ bağışı kartları veridi.
DASEV’in bursiyerlerinden olan ve halen doktor olarak görev yapmakta olan Ömer Tepe da organ bağışının faydaları ve önemi hakkında açıklamalarda bulundu, DASEV’e teşekkür etti.
DASEV Gençlik Kolları adına Ebru Özata söz aldı ve halen asker olan DASEV Gençlik Kolları üyesi olan M.Ali Efe’nin mektubunu okudu.
Toplantının bu bölümünde Organ bağışı konusunda barkovizyon gösterisi yapıldı. Yine barkovizyon yolu ile DASEV’in 2015 yılı faaliyetleri görsel olarak konukların bilgisine sunuldu.
Ayrıca, DASEV’in bursiyerlerinden olan ve halen Ağrı’da öğretmenlik yapan Sayın Metehan Buyuran’ın video filmi konukların bilgisine sunuldu. Genç öğretmenimizin konuşması konukları duygulandırdı.
DASEV onursal Başkanı Nazım Turgut, Darende Belediye Başkanı Dr. Süleyman Eser, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Valisi Mustafa Büyük, organ bağışının önemi ve gerekliliği hakkında açıklamalarda bulundular.
Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı, DASEV’le birlikte yürütülen “Hemşehri Özgeçmiş Çalışması” hakkında bilgi verdi ve bu çalışmanın önemini vurguladı.
Toplantının birinci bölümünün sonunda, Hamit Şentürk Mütevelli Heyet Toplantısına geçileceğini, Mütevelli Heyet üyelerinin bitişik salonda yerlerini almalarını rica etti.
Toplantı salonuna geçildikten sonra, emekli banka müdürü yazar Hilmi Keyhıdır, Darende ile ilgili beğeni toplayan ve alkış alan bir şiir okudu, 2.Darendeliler İstanbul Buluşması Toplantısından bahsetti, katılımcılara teşekkür etti.
Hamit Şentürk, DASEV’in 2015 yılına ait olağan 8. Mütevelli Heyet Toplantısı gündem maddelerini tek tek okudu. Kutlama mesajlarını okuduktan sonra, toplantıyı açmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat Buyurgan’a söz verdi.
Başkan M. Nevzat Buyurgan, Toplantının birinci bölümünün vakıf kurucularının ve konukların büyük katılımı ve destekleri ile başarılı bir şekilde tamamlandığını belirterek, konuklara ve kuruculara teşekkür etti. Zamanın kısıtlı olması nedeniyle konuşmasını kısa tuttuğunu ifade etti.
Buyurgan, Vakıf senedinin 10. Maddesi gereğince, 27.01.2016 tarih ve 2016/020 çağrı mektubunun kuruculara ulaştırıldığını, Mütevelli Heyet üyeleri tarafından imzalanan hazirun listesinin incelendiğini ifade etti. Yapılan yoklama sonucunda ( 51 ) kurucunun asaleten, (20) kurucunun vekaleten olmak üzere toplam ( 71 ) kurucunun toplantıya katıldığını beyan etti.
Bu şekilde toplantı yeter sayısının sağlandığı, ayrıca üçte iki nitelikli çoğunluğun da bulunduğu anlaşıldığından toplantı, gündemin 1. Maddesi gereğince Başkan M. Nevzat Buyurgan tarafından açıldı.
Gündem gereğince, Mütevelli Heyet tarafından divan heyeti seçimi için, teklif veya hazırlanmış liste olup olmadığı soruldu. Teklif edilen listeyi Mütevelli heyetin onayına sundu. Divan Başkanlığına Ahmet Coşar , Divan başkan yardımcılığına Firdevs Atilla, Katip Üyeliğe Lütfü Karakaya ve Ebru Özata, oy toplama memurluğuna Atife Ertuğrul oy birliği ile seçildiler. Buyurgan, Divan heyetini yerlerini almak üzere davet etti.
.GÜNDEM MADDE 2: Divan Başkanı, Divan Heyetine, toplantıyı yönetmek, toplantı tutanağını tanzim ve imza için yetki verilmesi hususunu mütevelli heyetin onayına sundu. Bu hususta Divan Heyeti’ne oy birliği ile yetki verildi. Divan başkanı gündem maddelerini kurucuların bilgisine sundu. Gündem maddeleri Ebru Özata tarafından okundu. Bir dakikalık saygı duruşunu müteakip, istiklal marşı okundu.
E. Ayhan Erden söz aldı. Bundan böyle söz alan kurucuların konuşmalarının ve şu anda söylediği sözlerin de zapta geçmesini talep etti.
Divan Başkanı Gündem maddelerinin görüşülmesine geçmeden evvel gündeme madde ilavesi için her hangi bir önerge olup olmadığını sordu. Bu konuda her hangi bir önerge verilmedi, görüşmelere devam edildi.
GÜNDEM MADDE 3: Divan başkanı, Yönetim kurulu başkanı M. Nevzat Buyurgan’a söz verdi.
Buyurgan, toplantımızın birinci bölümünde bir çok konuda konuştuğu için bu bölümde konuşma tekrarında bulunmayacağını belirtti. 2016 yılı hedeflerinden birincisinin, Vakfımıza Bakanlar Kurulu Kararı ile Vergi Muafiyeti Tanınması hususu olduğunu, bu konuda hazırlayıp Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı eliyle Başbakanlık Kanun ve Kararlar Dairesi Başkanlığı’na sunulan dosyamızın Başbakanlık Kanun ve Kararlar Dairesi Genel Müdürlüğünde beklediğini ifade etti. Bütün çabalarımıza rağmen, dosyanın onay için Bakanlar Kurulu’na sevk edilemediğini söyledi. Dosyanın onaylanması için DASEV yönetimi olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Malatya ve Adana Milletvekillerimiz nezdinde sürekli bilgilendirme ve takipte bulunduklarını beyan etti.
Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat Buyurgan, Vakfımızın ikinci büyük hedeflerinin DASEV Adana Konağı Sosyal tesislerinin gerçekleştirilmesi konusu olduğunu, bunun için de öncelikli olarak on dönüm büyüklüğünde şehir merkezine yakın bir konumda bir arsa temin edilmesi gerektiğini söyledi. Vakfımız ile ilgili konularda kurucularımız ve vakıf gönüllülerimizin yapıcı tenkit ve önerilerini, desteklerini beklediklerini, bu toplantının hayırlı olmasını temenni ederek sözlerini bitirdi.
Divan Başkanı Ahmet Kurdoğlu’na söz verdi. Kurtoğlu, Vakıf faaliyetinin bir gönül işi olduğunu, her zaman özveri istediğini belirtti. Nazım Turgut’a hürmetlerini ifade etti. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlardan biran evvel kurtulmasını, ölenlere Allah’dan rahmet diledi. “Ülkemizin semalarından Türk Bayrağı inmeyecek ezanlarımız susmayacaktır” dedi.
Prof. Dr. Abdülkadir Yuvalı söz aldı. Adanalı hemşehrileri ile iftihar ettiğini belirtti.” Çukurova’daki Darendelilerin Sözlü Tarihi” adı altında bir proje başlattıklarını ifade etti. Bu projenin DASEV’le işbirliği halinde uygulamaya konulduğunu söyledi. Geçmişlerimize ait bilgi ve belgelerin yeni nesillere aktarılmasının öneminden bahsetti. Bu proje çerçevesinde Nazım Turgut beyin kendi ailesi ile ilgili çalışmayı başlattığını bir kitap haline getirileceğini beyan etti. DASEV’in hemşehrilerimizi zaman zaman bir araya getirerek, sevinçlerini ve hüzünlerini paylaşarak yaptığı hizmetleri önemsediklerini ve bu hizmetlerin devam etmesini temenni etti.
Divan Başkanı Ahmet Coşar İsa Özkan’a söz verdi. İsa Özkan, DASEV’in dar bütçelerle büyük işler başardığını, hesap verebilir ve icraatlarının şeffaf olduğunu ifade etti. Adana ve Adana dışındaki hemşehrilerimiz destek verdikleri taktirde DASEV’in daha güzel işler yapacağını beyan etti. DASEV’in, “ Bakanlar Kurulu Kararı ile Vergi Muafiyeti” alınması konusunda da üzerimize düşen her görevi yapmaya hazır olduklarını belirtti. Bununla ilgili olarak Ankara’da bürokratlar ve Bakanlarımıza yemek verilerek sorunların iletilmesini önerdi. “TOKİ ile olan sorunları çözeriz” dedi.
Divan Başkanı Nazım Turgut’a söz verdi. Nazım Turgut, kuruculara ve konuklara “ hoş geldiniz dedi”. En önemli sıkıntımızın arsa temini konusu olduğunu belirtti. İhtiyacımıza uygun bir arsa bulursak, gerekli para temininin çok kolay olacağını ifade etti. Arsa temini için Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ile görüştüklerini 8346 ada ve 8 parsel nolu arsanın Vakfımıza kiralanması konusunda söz verdiğini belirtti. Ayrıca, Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar ile de arsa temini konusunda görüştüğünü, Rektör beyin konuyu araştırıp mevzuata uygun olup olmadığını bildireceğini beyan etti.
Divan Başkanı Mehmet Gültekin’e söz verdi. Vakıflar Genel Müdürlüğünde kısa bir hizmeti olduğunu, bu süre zarfında manevi bir haz duyduğunu, halka hizmetin ne demek olduğunu müşahede ettiğini ifade etti. Vakıfların görevi toplumu rencide etmeden ihtiyaç sahiplerini koruyup kollamak olduğunu, DASEV’in bu görevi başarıyla yaptığını, DASEV’in kurucu üyesi olmaktan dolayı mutlu olduğunu beyan etti. Bu dönemde Darendeli ve Malatyalı bakanlarımız ve milletvekillerimizin olması nedeniyle bu şansı iyi kullanmamız gerektiğini, vergi muafiyeti ve arsa temini konusunda bu fırsatı kaçırırsak dizimizi döveceğimizi söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Fatma Güldemet Sarı hanımefendinin bu konuyu çözeceğine emin olduğunu ifade etti.
Bursa Darendeliler Dernek Başkanı Ahmet Bozkurt, Bursa’da bulunan hemşehrilerin selam ve sevgilerini getirdiğini söyledi.
GÜNDEM MADDE 4- Divan Başkanı, vefat eden Vakıf kurucuları hakkında Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat Buyurgan’a söz verdi. Buyurgan, vefat eden kurucularımızdan, Süleyman Oral ve Mustafa Kıvanç’a Allah’tan rahmet dileklerinde bulundu. Vakıf Senedi’nin 8. Maddesi gereğince, vefat etmeden evvel kurucuların Vakfımıza bıraktığı kapalı zarfların usulüne göre açıldığını, vefat edenlerin bıraktıkları yazılı evrak çerçevesinde vefatlarından sonra kendilerini temsil edecek kişilerin isimlerinin tespit edildiğini ifade etti.Buna göre, Mustafa Kıvanç’ın yerine oğlu Zeki Kıvanç’ın, Süleyman Oral yerine oğlu Cenk Oral’ın bundan böyle kurucu üye olarak yer alacağını belirtti.
Divan başkanı, Zeki Kıvanç ve Cenk Oral’ın kurucu üye olarak kabul edilmesi hususunu oya sundu. Oybirliği ile kabul edildi.
GÜNDEM MADDE 5:
2015 Yılı Yönetim Kurulu faaliyet raporu ve 2015 yılı bilançosu, Yönetim Kurulu adına Nadir Özata tarafından ayrı ayrı okundu. Bilanço kalemleri hakkında tafsilatlı bilgi verildi.
2015 yılı denetim kurulu raporu Ahmet Karaman tarafından okundu. Raporda 2015 Yılı faaliyetlerine ilişkin harcama ve gelir rakamları detaylı şekilde kurucuların bilgisine arz edildi. Görüşmeler sırasında Raporlar ve bilanço sinevizyon vasıtasıyla salondaki ekranda kurucuların bilgisine sunuldu.
Divan Başkanı Bilanço, faaliyet raporu ve denetim kurulu raporu ile ilgili olarak söz almak isteyen olup olmadığını sordu.
E.Ayhan Erden faaliyet raporu ile ilgili söz aldı. Yönetim kurulu faaliyet raporunda dişe dokunur bir faaliyet olmadığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sunulmak üzere, Bülent Arınç’ın danışmanı Abdülvahap Darendeli’ye vergi muafiyeti ile ilgili bir dosya gönderildiğini, bir sonuç alınamadığını belirtti. Hemşehri Özgeçmiş Çalışması ile ilgili olarak iki adet ses kayıt cihazı alındığını, vakıf senedimizde buna dair bir husus bulunmadığını ifade etti. Bu alımın vakıf senedindeki amaçlara uygun olmadığını beyan etti. Vakıf heyetinin vergi muafiyeti için Ankara’da Öznur Çalık hanımefendiyi ziyaret ettiklerini fakat bir sonuç alınmadığını söyledi. Adana Valisi Mustafa Büyük’ün Arsa temini konusunda ziyaret edildiğini, bir dosya verildiğini, Vali bey’in de evrakı dosyaya koyduğunu ifade etti. Yeni uygulamaya giren SODES Projelerinde ek finansman katkı payı istendiğinden bu dönemde proje uygulamasına katılmama hususunun doğru bir karar olmadığını belirtti. Yüksek istişare kurulunun beş kişi ile toplandığını ifade etti. Ermeni Soykırımı İddiaları ile ilgili konferansın seçim döneminde yapılmasının doğru olmadığını belirtti.
Vakıflar Haftası münasebetiyle Adana Merkez Camiinde verilen yemeğin, tok insanları ağırladığını, bunu doğru bulmadığını ifade etti.
30 Ağustos törenlerinde DASEV heyetine protokol sırasının arkasında yer verilmesini doğru bulmadığını söyledi.
Vakıf Heyetinin Darende Bekir Ilıcak Meslek Yüksek Okulunu ve Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ettikten sonra, Erman Ilıcak beye de bir rapor halinde bilgi verilmesini doğru bulmadığını ifade etti.
Burs Değerlendirme Komitesi kararının faaliyet raporuna yazılmadığını beyan etti.
Vakfı kurduğumuz günden beri, arsa temini konusunda bir arpa boyu ilerleme kaydedilmediğini söyledi.
“Vakfın mevcut parasının bir kısmına zamanında arsa alınsa idi, Vakıf bundan önemli bir miktarda para kazanabilirdi” dedi.
Seyhan Müftülüğü tarafından düzenlenen, başarılı öğrencilere taç giydirme töreninde dört adet altın hediye edildiği, bu hususun vakıf senedine aykırı olduğunu belirtti.
Erman Ilıcak beyin 2015-2016 yılı itibariyle dörtyüz öğrenciye burs verdiğini, önceden verilmekte olan dörtyüz öğrenciye verilen burs ile birlikte sekizyüz öğrenciye burs verilmesi gerekirken, altıyüzyirmidört öğrenciye burs verildiğini söyledi. DASEV’in bu dönemde geriye gittiğini ifade etti.
Nevzat Buyurgan’ın Baraj gölü kıyısında bulunan ikiyüz metrakare civarındaki arsasını Vakfımıza hibe ettiğini, aynı parselde bulunan başka bir kaç arsa hissedarının da hisselerini bağışlamak istediğini, bunlardan birinin de Yönetim Kurulu üyesi Selahattin Akkaş olduğunu belirtti. Bu konuda faaliyet raporunda her hangi bir açıklama olmadığını beyan etti.
Mustafa Kaya’nın Darende’deki TOKİ’den satın aldığı bir adet meskeni Vakfa bağışladığına dair kararını takdirle karşıladığını beyan etti.
Vakfın çalışamamasının nedeni olarak, Vakıf yönetimine bu dönemde alınan üyelerin, yılın sekiz ayında yurt dışında bulunan üyeler olduğundan Vakfa yeterli katkıda bulunamadıklarını ifade etti.
Nadir Özata’nın biraz önce okuduğu bilanço konusunda en ufak ‘zerrei miskal’ kadar bir itirazı olmadığını, bilançonun doğru olduğunu, görmeden imzasını atacağını, DASEV’in şeffaf bir vakıf olduğunu, buna imzasını atacağını ifade etti.
Divan Başkanı, bundan böyle faaliyet raporu ve bilançonun toplantı başlarken kuruculara dağıtılması usul edinilirse ve konuşmalar sınırlandırılırsa, toplantı süresinin daha verimli kullanılabileceğini ifade etti.
Divan Başkanı Sadi Sürenkök’e söz verdi. Sadi Sürenkök, ” DASEV kurucularını ve misafirlerimizi saygı ile selamlıyorum” dedi. Aslında konuşmak istemediğini fakat Ayhan Erden’in faaliyet raporu konusundaki açıklamalarından sonra konuşmak zorunda kaldığını beyan etti. Öncelikle toplantının birinci bölümünde düzenlenen “organ bağışı kampanyası” ile çok önemli bir katılım ve başarı sağlandığını, yönetimi kutladığını ifade etti. Adana’da hiç bir vakıf ve derneğin yapamadığı bir etkinlik ve katılımın sağlandığını söyledi. Yönetim Kurulunun, şeffaflık gereği, faaliyet raporunda bütün ayrıntıları tek tek açıkladığını, bu sebeple Vakfı kutladığını, bu konuda eleştiriye gerek olmadığını, Vakfımızın ne kadar şeffaf ne kadar hesap verebilir olduğunu gösterdiğini, Vakfın kuruluş senedinde amaçları tek tek belirtilmiştir. Vakıftan bunların dışında faaliyet icra etmesi beklenemez. Ayhan Erden bey’in Darende’deki Ağaçlandırma Vakfı faaliyet raporunda neler yazılmakta olduğunu merak ettiğini, 2008 yılından beri Ayhan Bey’le Yönetim Kurulunda beraber çalıştıklarını, önceki dönemlerde de yaptıklarımız bunlardan farklı olmadığını belirtti.
Erman Ilıcak beyin verdiği dörtyüz kişilik burs çerçevesinde bu dönemde Vakıf olarak burs verilen öğrenci sayısının azalma nedeninin, daha evvel alınan bağış ve yardımların verilen burs sayısını karşılamadığı için Vakıf sermayesinin azalması sebebiyle, bu dönem için tedbir olarak bu şekilde işlem yapıldığını, bu olumsuz gelişmenin nedeninin de Vakfımıza burs ve yardım taahhüdünde bulunan kurucularımız ve hayırseverlerin taahhütlerini yerine getirmemeleri yüzünden olduğunu ifade etti. Hepimizin Vakfımızın kurucusu ve mütevellisi olduğunu, bu yüzden Vakıf Yönetimine tekrar teşekkür ettiğini beyan etti. Önümüzdeki yıl, ödenecek öğrenci burslarının aylık tutarının artırılmasını, gerekirse burs verilen öğrenci sayısının azaltılmasını önerdi. Dört yıllık ve iki yıllık öğrencilere farklı aylık miktar uygulaması yapılabileceğini ifade etti. İki yıllık bursiyerlere aylık yüzelli lira, dört yıllık öğrencilere aylık ikiyüz lira ödenebileceğini söyledi. Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ettiğini, Adana dışından toplantımıza katılan tüm konukları selamladığını ve başarılar dilediğini beyan etti.
Divan Başkanı Hasan Akgül’e söz verdi. Hasan Akgül, Geçen döneme göre yüz altmış üç eksik burs verildiğini, Kurucularımız ve bağış yapanların Vakfımıza gerekli desteği vermediğini, Vakfa bağış yapanların bir kısmının öğrenci mezun olduktan sonra burs vermeyi durdurduklarını belirtti. Sonuçta, burs ödemelerinin parasal
imkana dayandığını ifade etti.
Sonra burs ödemelerinin “zekat” mahiyetinde olduğunu, Allah’a karşı olan borç olduğunu beyan ettikten sonra,” neden zekatlarınızı vermiyorsunuz” diye sordu. Üç yüz lira ile, yüz lira ile kurucu olan kurucularımızın yüzünü göremediğini, veren insanların da caydırılmamasını, varlıklı vatandaşların neden yardım yapmadıklarını, para olmadan icraat olmayacağını ifade etti. Vakfımızın şeffaf bir vakıf olduğunu, Vakfımızın karşılıksız olarak herkese hizmet verdiğini, fakat hemşehrilerimizin gerekli desteği vermediğini, hizmetin varlıkla olacağını belirtti. Bu nasıl hemşehrilik, nasıl Darendeliliktir? diye sordu. Vakıf bütçesinde hedeflenen bağış ve yardımların toplanamamasının iki nedeni olabileceğini; birincisi yönetimin yeterli bağış talep edememesi, ikincisinin de yönetimin talepte bulunup, fakat kurucuların ve bağış yapanların bu taleplere karşılık vermemesi şeklinde izah etti. Darende Hastanesi hakkındaki bir anısını anlattı. “Konuşmaya gelince laf çok, vermeye gelince bir şey yok” dedi. Vakfımızın, Darendeli olarak son şansımız olduğunu, Vakfımıza sahip çıkmamız gerektiğini ifade etti.
Divan Başkanı Yönetim Kurulu adına Nadir Özata’ya söz verdi. Nadir Özata, yapılan tenkitlere ve Vakfımıza yaptığı katkılardan dolayı Hasan Bey’e teşekkür etti. Tenkitleri dikkate alacaklarını ifade etti. Vakfımızın ilelebet payidar kalacağını belirtti. Yönetim kurulu arkadaşlarımıza öz verilerinden dolayı teşekkür etti. Özellikle başkan M. Nevzat Buyurgan’a teşekkür etti. Yönetim Kurulundaki arkadaşların hepsinin esnaf olduğunu, fakat herkesin işlerinden zaman ayırarak öz veri ile çalıştıklarını ifade etti. Para toplamanın çok zor bir şey olduğunu, Nazım Turgut beyin deyişi ile para toplamak için,”Erinmeyen diz, utanmayan yüz” gerektiğini söyledi. İnşallah Vakfımız için gerekli arsanın alınacağını, her kesin tenkitlerine teşekkür ettiğini, birlikte rahmet ve bereket olduğunu, ayrılıkta azap olduğunu beyan etti. Önümüzdeki seçimlerde yönetim kuruluna yeni arkadaşlar alınacağını ifade etti. Mütevelli Heyette bulunan bütün kurucularımızın en az bir öğrenciye burs vermesi gerektiğini belirtti.
Yapılan görüşmelerden sonra, Divan Başkanı, 2015 yılı faaliyet raporunu, 2015 yılı bilançosunu ve 2015 Yılı denetim kurulu raporunu ayrı ayrı ibraya sundu. Yönetim Kurulu ve 2015 yılı faaliyetleri, bilanço ve hesapları, Denetim Kurulu ayrı ayrı oybirliği ile ibra edildi.
GÜNDEM MADDE 6: 2016 yılı iş programı Yönetim Kurulu üyesi Kadriye Güzel tarafından okundu. İş programı ile ilgili söz alan olmadı.
2016 yılı bütçesinin gelir ve gider kalemleri Yönetim Kurulu üyesi Nadir Özata tarafından okundu. 2016 bütçesi konusunda söz alan olmadı.
2016 yılı iş programı ve 2016 yılı bütçesi oybirliği ile kabul edildi. Yönetim Kuruluna, bütçe fasılları arasında aktarma yapma konusunda oybirliği ile yetki verildi.
GÜNDEM MADDE 7:
2016 Yılı organizasyon şeması Nadir Özata tarafından okundu. Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ve komite üyelerinin isimleri okundu. Mehmet Gültekin söz aldı, Cengiz Özer’in Basın Yayın Komitesi’ne dahil edilmesini istedi. Cengiz Özer’in ismi ilave edilmesi oy birliği ile kabul edildi.
E. Ayhan Erden söz aldı. İsminin organizasyon şemasından çıkarılmasını istedi. Talebi reddedildi. Basın yayın komitesine Cengiz Özer’in de dahil edilmesi kabul edildi.2016 yılı organizasyon şeması bütünüyle oybirliği ile kabul edildi. Nazım Turgut söz aldı, Vakfımızın bir marka olduğunu, Vakfımızın mutlaka büyüyeceğini, Vakfımıza arsa temini ve sosyal tesis kurulması için yüksek istişare kurulunun büyük katkıları olacağını ifade etti. Hilmi Keyhıdır, Yüksek İstişare Kurulunda yer alan Nazım Turgut’un komitelerde yer almaması gerektiğini ifade etti.
GÜNDEM MADDE 8: Vakıf Senedinin Yönetim Kurulu’nun görevleri ile ilgili 12/c maddesi ve Mütevelli Heyet’in görevleri ile ilgili 9/e maddeleri gereğince Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan Gençlik Kolları Yönetmeliği, Seçim Yönetmeliği, Onursal Başkanlık Yönetmeliği, Yüksek İstişare Kurulu Yönetmeliği ve Kadın Kolları Yönetmelikleri görüşmeye açıldı.
E. Ayhan Erden söz aldı. Yönetim Kurulunun yönetmelik yapma yetkisi olmadığını, yönetmeliğin yasaya ve vakıflarda vakıf senedine dayanması gerektiğini ifade etti.
M.Nevzat Buyurgan söz aldı. Vakıf Senedinin Yönetim Kurulu’nun görevleri ile ilgili 12/c maddesi ve Mütevelli Heyet’in görevleri ile ilgili 9/e maddelerini ayrı ayrı okuduktan sonra, Vakıf senedimizin belirtilen ilgili maddeleri ve genel mevzuata göre vakıf için gerekli olan yönetmeliklerin Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacağının açık olarak hükme bağlandığını açıkladı. Bu sebeple, Yönetim Kurulu’nun yönetmelik hazırlamaya yetkili olduğunu, Ayrıca, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan bu yönetmeliklerin mütevelli heyetin onayı ile yürürlük kazanacağını belirtti.
Başkan Buyurgan ayrıca, kurucularımızın önceden bilgilendirilmesi amacıyla, Söz konusu yönetmeliklerin hazırlanarak Vakfımızın WEB sitesinde yayınlandığını, 27.01.2016 tarihli çağrı mektubunda bu hususun Kurucularımıza önceden bildirilerek öneri ve tekliflerinin istendiğini ifade etti.
Mehmet Gültekin söz aldı. Vakfın amaçlarına aykırı olmamak kaydı ile, Yönetim Kurulu’nun her türlü yönetmelik ve değişiklik metnini hazırlayarak Mütevelli Heyetin onayını alabileceğini, bu hususta her hangi bir sakınca olmadığını belirtti.
Mehmet Gültekin, Onursal Başkanlık Yönetmeliğinin 1. maddesindeki, onursal başkanın kurucu üyeler dışından seçilmemesi gerektiğini taslaktan bu ifadenin çıkarılması gerektiğini, buna göre düzeltmenin yapılmasını istedi. Yönetmelik metninde gerekli düzeltme yapıldı.
Divan başkanı yönetmeliklerin ayrı ayrı okunmasını oylamaya sundu. Yönetmelikler ayrı ayrı okundu. Divan başkanı yönetmelikler ile ilgili söz almak isteyen olup olmadığını sordu.
E. Ayhan Erden Seçim Yönetmeliği hakkında söz aldı.
Ayhan Erden seçim yönetmeliğinin 3. maddesinin üçüncü fıkrasının ”Yönetim kurulu seçimlerinde blok liste ile aday olunması esastır” şeklinde yer almasının bireysel adaylığa engel olduğunu, bu sakıncanın giderilmesini talep etti. Ayrıca, yönetim kurulu asil üyelerinin üst üste üç dönemden fazla görev almaması hususunun da doğru olmadığını ifade etti.
Divan Başkanı bu konuda mevcut uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Nadir Özata söz aldı. Blok liste olarak seçim yapılmasının doğru olduğunu belirtti, Adana Ticaret Odası seçimlerinden örnekler verdi. Yönetim kurulu üyelerinin üç yıl üst üste üç dönemden fazla görev almaması şartının, yönetimin yenilenmesi ve gönüllü çalışmak isteyenlere fırsat verilmesi açısından önemli ve şart olduğunu ifade etti.
Divan Başkanı Sadi Sürenkök’e söz verdi. Sadi Sürenkök, Yönetim kurulu seçimlerinde, tek liste varsa ve başka aday yoksa, Divan başkanı, blok liste şeklinde oylamaya gidileceği, oylama şeklinin açık oylama şeklinde olup olmayacağı hususunu mütevelli heyetin onayına sunduktan sonra oylamanın yapılacağını ifade etti. Zaman kaybına neden olmamak adına, genel olarak bu usulde açık oylama yapıldığını söyledi.
Blok listenin yanında ayrıca tek aday veya adaylar var ise, Divan Başkanın, blok liste yanında bir çarşaf listenin de olacağını, önceden basılmış isimsiz aday listesine en fazla dokuz aday isminin elle yazılmak suretiyle seçimin gizli oy açık tasnif şeklinde yapılacağı hakkında karar alacağını beyan etti. Yönetim kuruluna (dokuz) asil üye seçileceğinden çarşaf listede en fazla dokuz kişinin isminin yazılması şarttır. Dokuz kişiden fazla aday ismi yazılan çarşaf liste veya oy pusulasının geçersiz sayılacağını söyledi. Blok listelerde, isimlerin çizilmesi veya yanına başka isim yazılması halinde oyların geçersiz olması gerektiğini ifade etti.
Nadir Özata tekrar söz aldı. Seçimlerin tek liste ile yapılmasını tekrar teklif etti.
E.Ayhan Erden tekrar söz aldı. Blok listenin seçme ve seçilme hakkını önleyeceğini beyan etti.
Yapılan görüşmeler sonunda, Sadi Sürenkök’ün , “Yönetim Kurulu asil ve yedek üye seçimlerinde blok liste ve çarşaf liste ile girilebilir. Seçimli mütevelli heyet toplantısında divan heyeti, blok liste veya çarşaf liste ile seçime gidilmesi hususunu oya sunar. Mütevelli heyetin vereceği karara göre seçim yöntemi belirlenir” şeklindeki önerisi esas olmak üzere, yazılı önerisine göre gerekli düzeltmenin yapılarak kabul edilmesi oy çokluğu ile uygun görüldü.
Onursal başkanlık yönetmeliği, Mehmet Gültekin’in teklifi gereği 1. maddedeki değiştirilen şekliyle oybirliği ile kabul edildi.
Diğer yönetmelikler ayrı ayrı oya sunuldu. Yüksek İstişare Kurulu Yönetmeliği, Gençlik Kolları Yönetmeliği, Kadın Kolları Yönetmeliği Mütevelli Heyet’e sunulan şekli ile ayrı ayrı oybirliği ile kabul edildi.
GÜNDEM MADDE 9-
Vakıf Senedinde yapılması planlanan tadilat ve ilavelerle ilgili olarak hazırlanan ve DASEV WEB sitesinde yayımlanarak kurucuların bilgisine sunulan tadilat taslağı konusunda Yönetim Kurulu Başkanı M. Nevzat Buyurgan söz aldı. Tadilat konusunun yasal neden ve ihtiyaçtan doğan gerekçelerini izah etti.
Vakıf Senedinin değişmesi gereken maddeleri ve ilave edilen 1., 3., 5., 18., 22., 23. ve 24. maddeleri Divan Başkanı tarafından ayrı ayrı okundu.
E.Ayhan Erden söz aldı. Değişiklik metninde, 1. maddedeki vakfın unvanından “ Darendeliler” kelimesinin çıkarılmasına gerek olmadığını, Vakıf senedinin 5. maddesinin 3. paragrafına eklenen metinde “ satınalma” ve “satış” konusunun bir kurala bağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yine aynı paragrafa “kıymetli madenler ve maddi olmayan kıymetleri” cümlesini ilave etmek gerektiğini söyledi. Vakıf senedinin 18. maddesine “brüt” kelimesinin eklenmesinin doğru olmadığını, 3 nisan 2007 tarih- 26482 sayılı tebliğde böyle bir ibare olmadığını beyan etti. EK Madde 21’de vakıf amblemi ile ilgili olarak “Darendeliler” kelimesi vakıf unvanından çıkarıldığından, buradan da çıkarılmasının gerektiğini belirtti. Disiplin kurulu ile ilgili EK Madde 23 konusunda, “kuruculuk vasfını kaybeden ve” ifadesinin eklenmesini istedi.
Görüşmeler sonunda yapılacak değişiklik ve ilaveler ve gerekçeleri şu şekilde açıklandı:
“03.04.2017 tarih ve 26482 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1 Seri Nolu Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkındaki Genel Tebliğ’in (1.5. Gelirin harcanma şekli) maddesinde, “Vakıf resmi senedinde, 4962 sayılı Kanunun 20 nci maddesi hükmüne uygun olarak yıl içinde elde edilen brüt gelirlerin en az üçte ikisinin sağlık, sosyal yardım, eğitim, bilimsel araştırma ve geliştirme, kültür ve çevre koruma ile ağaçlandırma faaliyetlerinden oluşan amaçlara harcanacağının yazılı olması ve son bir yılda bu koşulu fiilen yerine getirmiş olması ve vergi muafiyetinin devamı süresince de bu şarta uyulması gerekir.” denilmektedir.
Ayrıca, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vakıflar ile ilgili Şubesi tarafından, Vakıf Senedinin 18. maddesine “ brüt” kelimesinin eklenmesi gerektiği tarafımıza söylenmiştir.
Yine belirtilen zorunluluk, 15.08.2012 tarihli 28385 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2 Seri Nolu VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ TANINMASI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ’in 2. maddesinde “brüt” kelimesi aynı şekilde teyit edilmiştir. Bu yasal zorunluluk çerçevesinde Vakıf Senedinin 18. maddesinde ilgili bölüme “brüt” ifadesinin eklenmesi tebliğ ve mevzuat gereğidir.
Ayrıca, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 101. Maddesi’nin ikinci fıkrası ve Vakıf Senedimizin 4/o maddesinde “Cumhuriyetin Anayasa ile belirlenen niteliklerine ve Anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.” denilmektedir. Bu sebeple, Vakıf Senedimizin 1. Maddesinde Vakfın Adı bölümünde yer alan “Darendeliler” ibaresinin çıkarılması gerekmektedir.
Diğer taraftan;
1-Vakıf Senedimizin 3. maddesine (h) şıkkının eklenmesi (Her türlü eğitim kurumu binaları, sağlık kurumu binaları ve vakfın amacına ilişkin tesisler inşa etmek, yapılan binaları amacına uygun olarak üniversitelere ve ilgili diğer eğitim kurumlarına bedelsiz olarak devretmek, Vakfın amaçlarının gerçekleşmesi için ticari işletmeler kurmak, ticari işletmelere ortak olmak, ortaklıktan ayrılmak), şeklindeki taslak metindeki ifadenin aynen muhafaza edilmesi,
2-Vakıf Senedimizin 5. maddesinin üçüncü fıkrasına “ Gerek bağış yolu ile ve gerekse satın alma ve inşa yoluyla malik olduğu ve olacağı taşınır ve taşınmaz varlıklarını, kıymetli madenler ve maddi olmayan kıymetleri ve mallarını amacına uygun olarak satar, kiraya verir, bedelsiz olarak devir ve hibe eder”. Satış, başkalarına devir ve hibe etme işlemlerinde Mütevelli Heyetin onayının alınması şarttır. ibaresinin yeni eklemeler yapılarak yukarıdaki şekilde düzenlenmesi,
3-Vakıf Senedi tadilat metninde , VAKFIN AMBLEMİ EK MADDE 22 deki taslak metindeki “Darendeliler” ifadesinin çıkarılması,
4-DİSİPLİN KURULU EK Madde 23’deki metne ”kuruculuk vasfını kaybeden ve” cümlesinin eklenmesi,
5-KURUCU ÜYELİKTEN ÇIKARILMA EK MADDE 24’DE birinci paragrafa , “ kuruculuk vasfını yitiren” cümlesinin eklenmesi,
konularında mutabakata varıldıktan sonra, Divan Başkanı Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve madde madde okunduktan sonra son şekli verilen Vakıf Senedi Tadilat Taslağını kurucuların oylarına sundu. Vakıf Senedi Tadilat Taslağı oybirliği ile kabul edildi. İlgili Mahkemeler ve bilcümle Resmi Dairelerde gerekli resmi işlemlerin yapılması, takibi ve avukat tayini konularında Yönetim Kuruluna yetki verildi.
GÜNDEM MADDE 10-
Vakfın öncelikli hedeflerinden biri olan, Vakfa sürekli gelir sağlayacak Adana Konağı Sosyal Tesislerinin yapılabilmesi için gerekli arsanın, Milli Emlak Müdürlüğünden irtifak hakkı yoluyla kiralanması veya para ile satın
alınması hususu görüşüldü. Vakfın öncelikli ihtiyacı olan yeterli büyüklükteki arsanın kiralama yolu ile veya satın alma suretiyle temini konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.
GÜNDEM MADDE 11-Dilek ve temenniler maddesinde, Nazım Turgut ve Mustafa Çağatay söz aldılar. Başka söz alan olmadığından , Divan Başkanı toplantıya son verdi.